Gün Haber

İnsani gelişmişlikte ilk üçü kaptılar

İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) Türkiye'deki 30 büyükşehir Belediyesi'nin insani gelişmişlik endeksini çıkardı. Endeksin ilk 3 sırasında CHP'li belediyeler yer aldı.
ABONE OL
Abone Ol
İnsani gelişmişlikte ilk üçü kaptılar
Haberler / Türkiye
25 Şubat 2021 Perşembe 10:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İNGEV, İGE- İlçeler Endeksini bu yıl ilk kez  Büyükşehirler ölçeğine taşıdı. İGE-Büyükşehirler 2020 sonuçları  İNGEV Başkanı Vural Çakır ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ile  Prof. Dr. Murat Şeker’in katılımıyla açıklandı. İnsani gelişmede başarı gösteren Büyükşehir Belediye Başkanlarına çevrim içi konferans ile ödülleri verildi.

İnsani Gelişme Endeksi – Büyükşehirler 2020 Raporu, büyükşehir belediyelerinin faaliyet gösterdiği 30 ili kapsamına aldı. Belediyeler Yönetişim ve Saydamlık, Eşitsizliklerle Mücadele, Nitelikli Eğitim, Sağlıklı Yaşam, Sürdürülebilir Ekonomi, Sosyal Yaşam, Sürdürülebilir Çevre ve Enerji, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Ulaşım ve Erişilebilirlik olmak üzere 9 alt endekste gruplandırıldı. Yerel yönetim faaliyet raporları ve stratejik planlarının detaylı incelenmesi, merkezi istatistiklerin toplanması, belediye web sitesi ve sosyal medya hesapları analizi ile birlikte,  toplam 21 konuda “gizli vatandaş” senaryoları ile belediyelere başvurulmuş ve cevap verme düzeyleri endekse dahil edildi. 

İLK 10'DA KARADENİZ VE DOĞU YOK

İGE-B 2020 İnsani Gelişme Endeksi sıralamasında İstanbul ilk sırada yer aldı. İstanbul’u Ankara ve İzmir izledi. Sıralamada öne çıkan diğer iller ise Eskişehir, Bursa, Denizli, Sakarya ve Kocaeli oldu. 

Büyükşehirler arasında ana endeks ölçeğinde en yüksek skor 65,7, en düşük skor 24,7, ortalama skor ise 45,3 oldu. Ortalamanın üstünde 16 büyükşehir yer alır iken ortalamanın altında kalan büyükşehir sayısı 14’tür; bu büyükşehirler sırasıyla, Trabzon, Malatya, Kayseri, Adana, Manisa, Ordu, Gaziantep, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır, Van, Mardin ve Şanlıurfa’dır. Endeks sıralamasında ilk onda yer alan büyükşehirlerin bölgelerine bakıldığında Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin temsil edilmediği gözlendi.

EŞİTSİZLİKLERLE MÜCADELEDE SINIFTA KALDILAR

Nitelikli Eğitim ve Sağlıklı Yaşam alanları büyükşehirlerde ortalama değerin en yüksek olduğu alanlardır. Ortalamanın düşük olduğu alt endeksler ise Sosyal Yaşam, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Eşitsizliklerle Mücadeledir. Öte yandan minimum değerler açısından bakıldığında ise Yönetişim ve Saydamlık, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Sosyal Yaşam ve Eşitsizliklerle Mücadele en düşük performans gösterilen ve büyükşehirlerin insani gelişme açısından daha fazla çalışma yürütmesi gereken alanlar olarak sıralandı.

İşte 9 alt endeksin birincileri:

- Yönetişim ve Saydamlık Endeksi 

Ankara

 - Eşitsizliklerle Mücadele Endeksi 

İstanbul

- Sürdürülebilir Ekonomik Durum Endeksi 

İstanbul

- Nitelikli Eğitim Endeksi

Ankara

- Sağlıklı Yaşam Endeksi

Eskişehir

- Sosyal Yaşam Endeksi

İstanbul

- Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Endeksi

İzmir

- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi

Eskişehir

- Ulaşım ve Erişilebilirlik Endeksi

İstanbul

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Hakan
 26 Şubat 2021 Cuma 14:41
Bu üçlü anca kendilerini geliştirdi.millet için yaptıkları ne var onları yazın.tarafsiz habercilik yapın
 taş
 26 Şubat 2021 Cuma 07:44
Bu üçlüden biri herhalde Cumhurbaşkanı olur gibi görünüyor.Talih kuşu hangisinin omzuna konar bilinmez ama bir sonraki Cumhurbaşkanı adayı bu üçlüden çıkması oldukça muhtemel görünüyor.Yapılacak kamuoyu yoklamalarında kim ki en önde çıkar o aday gösterilecek gibi,işte Cumhuriyetin en güzel tarafı Anadolu'dan herhangi bir ailede yetişmiş kişiler bir gün geliyor Cumhurbaşkanı olabiliyor.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber