Gün Haber

Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Cezası

Ehliyetsiz araç kullanma, geçerli bir sürücü belgesine sahip olmadan motorlu taşıt kullanma eylemini tanımlar.
ABONE OL
Abone Ol
Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Cezası
Haberler / REKLAM/ADVERTORIAL
1 Mayıs 2024 Çarşamba 10:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bu davranış, Karayolları Trafik Kanunu'nun 36. maddesi uyarınca yasaklanmıştır ve belirtilen maddede motorlu araçların sürücü belgesi olmayan bireyler tarafından kullanılmasının ve kullanılmasına izin verilmesinin yasak olduğu belirtilmiştir.

Ehliyetsiz araç kullanımı suç olmamakla birlikte, yasaklanan bir eylemdir ve bu durumda bulunan ehliyetsiz sürücülere ve aracın tescil sahibine idari para cezası uygulanır.

Bu yazıda, ehliyetsiz araç kullanımı, ilgili cezalar ve bu durumda meydana gelen kazaların sonuçları ele alınacaktır. Ehliyetsiz araç kullanma sonucunda ortaya çıkan hukuki ve cezai süreçlerde kişilerin haklarının savunulması ve haksızlıkların giderilmesi için uzman bir İstanbul hukuk bürosundan destek alınmalıdır.

Ehliyet Tanımı ve Türleri

Karayolları Trafik Kanunu'nun 3. maddesi, sürücü belgesini resmi bir belge olarak tanımlar ve motorlu taşıtları kullanma yetkisi verir. Sürücü belgesi alabilmek için belirli yaş sınırının aşılması, gerekli eğitimin alınması ve sınavın başarılı bir şekilde geçilmesi gerekmektedir.

Ehliyet, sürücünün trafik kurallarını bilmesi ve aracı güvenli bir şekilde kullanabilme yetisini belgeler. Ehliyet sahibi, belgede belirtilen sınıftaki taşıtları kullanma hakkına sahiptir. Örneğin, B sınıfı ehliyet sahibi bir kişi otomobil kullanabilir. Ehliyetler, genellikle belirli bir süre için geçerlidir ve yenilenmelidir.

Sürücü belgesi sınıfları, M'den K'ya kadar değişiklik gösterir ve hangi tür araçların kullanılabileceğini gösterir.

Yasal Düzenleme

Trafik güvenliği ve düzeni, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle sağlanır. Kabahatler ve idari para cezaları, Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma, Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesinde cezai bir suç olarak düzenlenmiştir. Bu madde, tehlikeli şekilde araç kullanımını üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırır. Ehliyetsiz araç kullanımı, bu madde kapsamında suç teşkil etmez ve yalnızca kabahat olarak kabul edilir. (Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2018/3565 E., 2018/9418 K. ve 9.10.2018 T.)

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Ehliyetsiz araç kullanma fiilleri ve ilgili cezalar Karayolları Trafik Kanunu'nun 36. maddesinde düzenlenmiştir. Ehliyetsiz araç kullanma durumlarında 2024 yılı için 12.978 TL idari para cezası öngörülmüştür. Ehliyetsiz ve yetkisiz sürücülerle ilgili diğer durumlar için de belirli cezalar belirlenmiştir. Ehliyetsiz ve alkollü araç kullanımı durumunda ise her bir kabahat için ayrı cezalar uygulanır.

Ehliyetsiz Kazaya Karışılması Sonucu Oluşacak Zararlar Ve Tazmini

Kazada oluşan maddi zararların tazmini, kusur oranlarına göre belirlenir. Ehliyetsiz sürücüler otomatik olarak asli kusurlu kabul edilmez. Kusursuz veya daha az kusurlu sürücüler, zararlarını tazmin etmek için karşı tarafa başvurabilir.

Ehliyetsiz Kazaya Karışılması Durumunda Sigorta Ödemeleri

Ehliyetsiz sürücülerin neden olduğu kazalar, kusur durumuna göre sigorta tarafından karşılanabilir. Ancak kasko, ehliyetsiz sürücülerin neden olduğu kazaları teminat dışı bırakır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına İtiraz

Ehliyetsiz araç kullanma cezasına Sulh Ceza Hâkimliği'ne 15 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz edilmemesi durumunda ceza kesinleşir. Trafik cezaları erken ödeme indirimi veya taksitlendirme ile ödenebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Kime Kesilir?

Ehliyetsiz araç kullanan kişi 15 yaşından büyükse, hem ehliyetsiz aracı süren kişiye hem de ehliyetsiz sürülen aracın tescil sahibine ayrı ayrı ceza verilir.

Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası Nedir?

Ehliyetsiz motor kullanma cezası, ehliyetsiz araç kullanma cezası ile aynıdır. Eğer ehliyetsiz motor süren kişi 15 yaşından büyükse, hem ehliyetsiz motor süren kişiye hem de ehliyetsiz sürülen motorun tescil sahibine ayrı ayrı 12.978 TL idari para cezası uygulanır.

Yaralanma ya da Ölümle Sonuçlanan Trafik Kazalarında Ehliyetsiz Araç Kullanılması Cezayı Artırır mı?

Yaralanma veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarında verilecek cezalarda sürücünün kusur oranı esas alınır. Ehliyetsiz araç kullanımı, sürücüyü asli kusurlu yapmaz ve kusur oranını etkilemez. Dolayısıyla, ehliyetsiz araç kullanımı bu tür kazalarda cezayı artırmaz.

İkinci Kez Ehliyetsiz Araç Kullanmada Verilecek Ceza Artırılır mı?

Her ehliyetsiz araç kullanma eylemi için ayrı ceza verilir ve idari para cezasının miktarı artırılmaz.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Nedeniyle Verilen İdari Para Cezası Ödenmezse Hapis Cezasına Çevrilir mi?

İdari para cezaları, hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezasının tahsili, borçlu aleyhine yapılacak icra takibi yoluyla, borçlunun mal varlığı üzerinden gerçekleştirilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Adli Sicil Kaydına (Sabıka Kaydına) İşler mi?

Ehliyetsiz araç kullanma nedeniyle verilen idari para cezası, adli sicil kaydına işlenmez.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber