Gün Haber

Doğaya saygı

Turgut Güngör
ABONE OL
Abone Ol
Doğaya saygı
Haberler / BURDUR
6 Haziran 2022 Pazartesi 09:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya Çevre Günü mesajlar, konuşmalar, etkinlikler ile kutlandı. Pazar sabahı Halk TV'de Burdur gölünden yapılan yayını izledim. İlk kez 44 yıl önce gitmiş, sonraki yıllarda değişimi gördükçe şaşırmıştım. Ekranda suların çekilen görüntüsünü, dağlarda maden arama gerekçesiyle yok edilen orman alanlarını izledikçe şoke oldum. Yayının yapıldığı noktadan 35 yıl önce göle yüzmek için girildiğini öğrendim. Bir göl yok olmuş, geriye adeta yarısı kalmıştı.

Antalya, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Konya ve Denizli Türkiye'nin coğrafi olarak Göller bölgesidir. Acıgöl, Akgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Gavur, Ilgın(Çavuşçu), Işıklı, Karamık, Karataş, Kovada, Salda, Suğla, Yarışlı gölleri bu illerimizden sınırların içindedir. 

BURDUR VE ISPARTA'DAN

Burdur tümüyle Göller yöresinin içinde kalır. Burdur, Salda, Karataş, Yarışlı, Gölhisar ve Yazır gölleri, bölge insanının yaşantısında çok etkilidir. 

Salda Gölü turkuvaz tonlarıyla Maldiv adalarındaki doğa güzelliğine benzetilir. En derin, en temiz, en berrak göldür. Beyaz kumsalı ve Mars gezegeninin kaya yapısı ile dünyada benzerlik gösteren iki yerden biridir. 200 kuş türüne ev sahipliği yapan Göller yöresi, Yaban Hayatı Geliştirme sahasıdır. Su bitkileri çeşitleri, sazlıklar, habitatlarıyla bölge ulusal bir değerimizdir.

Isparta dünyada il sınırları içinde en çok göl ve gölet bulunan ildir. Doğal SİT alanı ilan edilen Eğirdir, milli park olan Kovada ve Gölcük en önemli göllerdir. Burdur ve Beyşehir göllerinin bir kısmı da Isparta sınırlarındadır. Göllerde balık çeşitlerinin yanı sıra tatlı su yengeci, su böceği(kerevit) ve midye vardır. Karagül ve Manay(Söğüt) gölü dışında Antalya, göl konusunda zengin değildir.

AVLAN GÖLÜ GERÇEĞİ

Elmalı Avlan Gölü'nün öyküsünü bilir misiniz? 1970'lerde tarım arazisi elde etmek amacıyla kurutulunca, doğa tokatını sert vurdu. 20 yıl geçmeden su rejimi bozuldu, bölgenin iklimi değişti, sertleşti, çölleşme oldu ve tarımsal verimi düştü.

Büyük sıkıntılar çeken, sorunlar yaşayan 37 köyün muhtarları (Toprak dağıtılan köylerin tamamı), belediye başkanı ve yöreden 3 bin kişi, gölün yeniden oluşturulması için Çevre Bakanlığına başvurdu. 2001 yılında göldeki tahliye (su boşaltma kapakları) kapatıldı ve göl havzası yeniden su tutmaya başladı. 

Avlan Gölü, toprak dağıtılan köylüler ve yöre halkının istekleriyle yeniden oluşturulan ilk sulak alandır. Doğa ile uyumlu yaşamak zorundayız.  Doğaya gözümüz gibi bakmalıyız. Doğayı canımız kadar korumalıyız.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Nazk
 6 Haziran 2022 Pazartesi 16:15
Doğanın kıymetini bilmek için bilgi sahibi olmak gerekir!!
 Recai Özdemir
 6 Haziran 2022 Pazartesi 11:59
Doğa ile Türk yöneticilerini aynı fotoğraf ta göremiyorum

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber