Gün Haber

CERN'in dev hızlandırıcı projesi Antalya'da tartışıldı

AKDENİZ Üniversitesi, Nükleer Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 'FCC Physics, Detectorsand Accelerator @Antalya' çalıştayında, Gelecek Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) tasarımı ve planlaması konuları değerlendirildi.
ABONE OL
Abone Ol
CERN'in dev hızlandırıcı projesi Antalya'da tartışıldı
Haberler / KAMPÜS
11 Eylül 2019 Çarşamba 15:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CERN-FCC Direktörü Michael Benedikt ve Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda bilim insanı ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda FCC kolaborasyonuna Türk araştırmacıların katkıları, Türkiye'de yürütülen hızlandırıcı/detektör konularıyla ilgili proje ve yatırımlar konusunda sunumlar da yapıldı.

FCC Projesi ile CERN'de en erken 2030 yılında çalışmaya başlayacak, 100 km uzunluğunda ve oldukça büyük çarpışma enerjilerinde yeni bir dairesel hızlandırıcı ve çarpıştırıcı tesisi kurulmasının planlandığını belirten bilim insanları, yeni tesisin boyutları ve enerjisinin çalışmakta olan LHC'den en az 7 kat büyük olacağını öngörüyor. Kurulacak yeni hızlandırıcıda Higgs parçacığının diğer temel parçacıklarla etkileşmesinin daha hassas belirlenmesine, maddenin en temel yapısının araştırılmasına, karanlık madde hakkında bilgi sağlanmasına ve yeni fizik teorilerinin doğruluğunun kanıtlanmasına yönelik araştırmalar gerçekleştirilecek.

Akdeniz Üniversitesi Nükleer Bilimler Arıştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Hakkı Sarpün, "Akdeniz Üniversitesi, 9 Temmuz 2018 tarihinde CERN ile mutabakat zabtı imzalayarak Türkiye'den kollaborasyona katılan 13'üncü üniversite oldu. Bilim insanları FCC olarak adlandırılan gelecekteki dairesel hızlandırıcı hakkında oldukça yoğun çalışmalara başlamış bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesi olarak biz de bu deneye tam üye olarak katılmak için ikili anlaşma imzaladık. Bilim-teknoloji ve ekonomi alanlarında önemli bir gelişme hedefi olan Türkiye'nin, bu tür projelerde aktif yer alarak ve hatta bu projenin her aşamasında başrol üstlenerek harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

AKDENIZ UNIVERSITESI, NUKLEER BILIMLER ARASTIRMA VE UYGULAMA MERKEZI TARAFINDAN DUZENLENEN 'FCC PHYSICS, DETECTORSAND ACCELERATOR @ANTALYA' CALISTAYINDA, AVRUPA NUKLEER ARASTIRMALAR MERKEZI'NDEKI (CERN) BUYUK HADRON CARPISTIRICISI'NDAN (LHC) SONRA KURULMASI PLANLANAN GELECEK DAIRESEL CARPISTIRICISI (FCC) TASARIMI VE PLANLAMASI KONULARI DEGERLENDIRILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI, NUKLEER BILIMLER ARASTIRMA VE UYGULAMA MERKEZI TARAFINDAN DUZENLENEN 'FCC PHYSICS, DETECTORSAND ACCELERATOR @ANTALYA' CALISTAYINDA, AVRUPA NUKLEER ARASTIRMALAR MERKEZI'NDEKI (CERN) BUYUK HADRON CARPISTIRICISI'NDAN (LHC) SONRA KURULMASI PLANLANAN GELECEK DAIRESEL CARPISTIRICISI (FCC) TASARIMI VE PLANLAMASI KONULARI DEGERLENDIRILDI. (MICHAEL BENEDIKT)  (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA) 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber