Gün Haber

Bucak meclisi Kremna'da 2 bin yıl sonra toplanacak

BURDUR'un Bucak ilçesindeki Kremna'da 2 bin yıl aradan sonra Bucak Belediyesi meclis toplantısı düzenlenecek.
ABONE OL
Abone Ol
Bucak meclisi Kremna'da 2 bin yıl sonra toplanacak
Haberler / BURDUR
31 Temmuz 2020 Cuma 08:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bucak'a bağlı Çamlık köyü sınırları içerisinde bulunan 'uçurumlar kenti' olarak bilinen Kremna Antik Kenti'nde 7 Ağustos'ta belediye meclis toplantısı yapılacak. Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, "İlçemizin en eski tarihi yerleşim yerlerinden birisi olan uçurumlar kenti Kremna Antik Kenti'ne dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu antik kentin turizme kazandırılması için belediye meclisimizi sembolik olarak Kremna Antik Kenti'nde toplama kararı aldık" dedi.

Kremna'nın Bucak'ın 10 kilometre doğusundaki Çamlık köyünde Aksu (Kestos) vadisinde etrafı uçurum olan hâkim bir tepe üzerinde Pisidialıların kurduğu antik bir kent olduğuna işaret eden Başkan Emrullah Ünal, şöyle konuştu:

"En parlak dönemini MS 2. yüzyılda yaşamıştır. Kremna, MÖ 6. yüzyılda Lidyalıların, MÖ 546'da Perslerin, MÖ 333'te Büyük İskender'in burayı alması ile Makedonya hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Antigonas'ın, Selevkosların, Bergama Krallığı'nın, MÖ 60'da Roma'nın, MÖ 36'da Galatya'nın MÖ 25'te tekrar Roma'nın yönetimine girmiştir. Roma İmparatorluğu'nun parçalanması sonucu Doğu Roma'nın (Bizans) egemenliğine; MS 11. yüzyıl sonunda Türklerin Anadolu'ya gelmesiyle birlikte Türk hâkimiyetine girmiştir. Roma Çağı'na ait eserler Kremna'da hala ayaktadır. Şehrin etrafı 2 metre genişliğinde, 7-8 metre yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Şehir ızgara planı olarak kurulmuştur. Kremna Antik Kenti, akropol (yukarı şehir) kısmında form (meydan), bazilika (mahkeme salonu), kilise elsodra (kemerli yapısı) ve kütüphane yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan başka propolion (anıt giriş kapısı) ve nympheum (anıt çeşme binası) bulunmaktadır. Kremna'da ilk ayrıntılı inceleme 1880'lerde Avusturyalı araştırmacı Graf von Lackoronski tarafından yapılmış ve antik kentin kalıntılarının genel durumunu gösteren planı da o çıkarmıştır. 1971- 1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü profesörlerinden Jale İnan tarafından bilimsel kazı yapılarak kütüphane binası ortaya çıkarılmıştır. Kazılar sonucu bulunan 9 mermer tanrı heykeli ve diğer eserler günümüzde Burdur Müzesi'nde sergilenmektedir. İlçemizin önemli tarihi ve turizm değeri olan antik kentte dikkat çekmek ve bu antik kentin tanıtımına katkı sağlamak için belediye meclisimizin ağustos ayı toplantısını belediye meclis salonunda yaptıktan sonra Kremna Antik Kenti'nde sembolik olarak meclis toplantısı düzenleyeceğiz. Tüm belediye meclis üyelerimize teşekkür ediyorum."

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)-


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber