Gün Haber

Batı Akdeniz'de enflasyon yüksek çıktı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde enflasyonun aylık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğunu, on aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.
ABONE OL
Abone Ol
Batı Akdeniz'de enflasyon yüksek çıktı
Haberler / Ekonomi
4 Kasım 2019 Pazartesi 15:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Yıllık enflasyonun baz etkisiyle tek haneye düştüğünü, kasım ve aralık ayında yeniden çift hanelere hareket etmesinin beklendiğini kaydeden Başkan Çetin, "Sevindirici nokta Yİ-ÜFE'de aylık enflasyonun yüzde 0,17'ye düşmesidir. Bununla birlikte ekim ayı aylık enflasyonunun yüzde 2 olması, enflasyon sorunumuzun devam ettiğini göstermektedir" dedi.

Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 8,55, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 1,70 olduğunu belirten Davut Çetin, "Ekim ayında yüzde 11.70 artan giyim fiyatları enflasyona en fazla katkıyı yapmıştır. Elektrik ve tüp gaz fiyatlarında artış konut grubunun, LPG, mazot, otoyol geçişleri fiyatlarına yapılan zamlar ulaşım grubunun enflasyona katkısını artırmıştır. İşlenmiş gıda fiyatları et ve süt ürünleri grubu sayesinde düşük kalmıştır" diye konuştu.

DOMATES FİYATLARI GEÇMİŞ YILLARIN DA ALTINDA KALDI

TÜİK verilerinde domates, biber gibi ürünlerde aylık artışların mevsim değişikliği ve sera ürünlerine geçilmesi nedeniyle yükseldiğini vurgulayan Başkan Çetin, "Antalya Toptancı Hal fiyatları domates gibi ürünlerin fiyatı geçen aya ve geçen yıla göre önemli oranda düşmüştür. Hava sıcaklıklarının elverişli olması üretim artışına yol açmış, ihracat artışı sınırlı kaldığı için domateste fiyatlar 1.5-2 TL düzeyine gerileyerek geçmiş yılların da altında kalmıştır. Antalya tarımında domatesin önemi dolayısıyla üreticinin zararına bir fiyat oluşumu sevindirici bir durum değildir. Gıda fiyatlarında üreticiyi ve tüketiciyi mağdur etmeyecek etkin bir piyasa oluşumu için ekonomi yönetimi yapısal reform adımları atmalıdır" dedi.

ENFLASYONUN DÜŞMESİNE DURGUNLUK DA KATKI VERDİ

Davut Çetin, üretici enflasyonunun aylık yüzde 0.17, yıllık yüzde 1.7 düzeyine düşmesinde et ve süt ürünleri gibi işlenmiş gıda fiyatlarındaki durgunluk, dünyada petrol ve diğer emtia fiyatlarının düşmesi ve döviz kuru istikrarı sayesinde demir-çelik, tekstil gibi girdilerin fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu vurguladı.

Enflasyonun düşmesine küresel durgunlukla birlikte iç piyasadaki durgunluğun da katkı verdiğini ifade eden Başkan Çetin, "Satınalma gücünün düşmesi gıda dahil birçok alanda tüketimi azaltmıştır. Ekonomide asıl mesele ekonomik büyümeye geçişi, işsizliğin ve enflasyonun düşmesini birlikte başarmaktır. Önümüzdeki aylarda tüketici ve üretici güveninde bu yönde bir artışı görmeyi ümit ediyoruz" dedi.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Davut Çetin, Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde ise TÜFE oranının, aylık yüzde 1,93, on aylık yüzde 11,45 ve yıllık bazda yüzde 9,21 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Enflasyonun aylık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğunu, on aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Başkan Çetin, "Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan TR61 Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 18., dokuz aylık bazda 4., yıllık bazda ise 10. sırada" diye konuştu.

ANTALYA, (DHA) 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber