Gün Haber

Antalya'nın meşhur böreği 'fıtır' Guinness yolunda

ANTALYA'da, 'Fıtır Börek' ustası Ali Murat Hizay, serpme börek olarak da bilinen Türk böreğini Amerikalılara tanıtmasının ardından, Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
ABONE OL
Abone Ol
Antalya'nın meşhur böreği 'fıtır' Guinness yolunda
Haberler / YEMEK
16 Şubat 2020 Pazar 09:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Antalya'nın ünlü lezzetlerinden biri olan yöresel 'serpme börek' olarak bilinen 'fıtır' çok az yağ kullanılması, incecik açılan hamuru, iç malzemesinin bol ve farklı çeşitlerden oluşmasıyla biliniyor. Kıymalı- peynirli, karışık içli, kaşarlı, kuru meyveli, tahinli gibi 200 çeşidi bulunan börek, Antalyalıların özellikle sabah kahvaltılarında tercih ettiği lezzetler arasında gösterilirken, böreğinin müdavimleri arasında kentteki bürokrotlar, belediye başkanları, sanatçılar yer alıyor. 

100 gram hamura yalnızca 1 çorba kaşığı yağ kullanılmasının yanı sıra, hamur 3 gün dinlendirilip daha sonra mermer tezgahta elle açılıyor. Havada döndürülerek esnetilip ince bir yaprak gibi açılan hamur usta ellerde lezzetli böreğe dönüşüyor.

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Antalya'da işletme sahibi 27 yıllık börek ustası Ali Murat Hizay, bu lezzetin Antalya dışına taşmasında öncülük edenlerden. Ulusal televizyon kanallarındaki yarışmalarda şov yaparak böreği tanıtan Hizay, her sabah mermer tezgahın başına geçerek böreğini bizzat kendisi açıyor. Havada birkaç tur döndürülen hamur yufka gibi incelirken, altına konulan her türlü yazı rahatlıkla okunabiliyor.

AMERİKALILAR HAYRAN KALDI

Böreğin lezzetiyle birlikte yapımını da bir görsel şölene çeviren Hizay, geçen ay ABD'de bir restoranlar zincirinden börek yapması için davet aldı. Burada Amerikalı müşterilere böreğin nasıl yapıldığını şovla anlatan Hizay, hem böreğin lezzetiyle hem de görsel şovuyla herkesi kendine hayran bıraktı.

GUİNNESS DÜNYA REKORLARI KİTABI'NA ADAY

Daha büyük hamur açmak için her gün hem börek, hem de antrenman yaptığını anlatan Ali Murat Hizay, tavsiyeler üzerine Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na aday olmaya hazırlanıyor. Daha büyük hamur açarak Türkiye'yi ve Antalya'yı bu şekilde duyurmayı hedeflediğini kaydeden Hizay, "Hamurun gramajı çok azdır. 100 gram kullanıyoruz. İç malzemesi boldur. Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girmeyi hedefliyorum. Daha büyük hamur açarak Türk mutfağının tanıtımını yaparız" dedi.

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

AMERIKALILARIN HEM YAPILIRKEN SUNULAN GORSEL SOVA HEM DE LEZZETINE HAYRAN KALDIGI ANTALYA'NIN YORESEL LEZZETLERINDEN 'SERPME BOREK' OLARAK DA BILINEN TURK BOREGI 'FITIR' DAMAK CATLATIYOR. BOREK USTASI ALI MURAT HIZAY, DAHA BUYUK HAMUR ACARAK GUINNESS DUNYA REKORLARI KITABI'NA GIRMEYE HAZIRLANIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

 

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber