Gün Haber

Antalya'da korona ilacında şoke eden etiket

Samsun’un ardından Antalya’da da koronavirüs ilacının etiketinin değiştirilerek son kullanma tarihinin 18 ay ötelendiği ortaya çıktı.  
ABONE OL
Abone Ol
Antalya'da korona ilacında şoke eden etiket
Haberler / Sağlık
25 Temmuz 2021 Pazar 18:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Samsun’da koronavirüs tedavisi gören bir hasta, kullandığı ilaç üzerinde yer alan etiketi kaldırdığında tarihinin geçmiş olduğunu fark etmişti. İlacın üzerine yapıştırılan son kullanma tarihi 11 Kasım 2022 iken altında çıkan son kullanma tarihinin ise Mayıs 2021 olduğu ortaya çıkmıştı.

ANTALYA’DA DA YENİ ETİKET YAPIŞTIRILMIŞ

Bu arada, Samsun’dakine benzer bir kaç olay Antalya’da yaşandı. Korona testi pozitif çıktığı için evde karantinada olan iki ayrı hasta, filyasyon ekipleri tarafından verilen ve etken maddesi ‘favipiravir’ olan ilaçların son kullanım tarihinin geçtiği gerekçesiyle şikayette bulundu. Tedavi için kullandıkları ilaçların üzerine yapıştırılmış son kullanma tarihi etiketlerini kaldırınca kutunun üzerinde geçmiş bir tarih olduğunu fark eden 23 yaşındaki M.Ç. ve 24 yaşındaki Mustafa İnan, kendilerine bayat ilaç verildiği şikayetiyle, Cumhurbaşkanlığı İletişimi Merkezi’ne (CİMER) başvurdu. Ailesiyle birlikte karantinada olan M.Ç.’ye verilen ilacın son kullanma tarihinin üzerinden 5 ay, Mustafa İnan’a verilen ilaç tarihinin ise 11 gün geçtiği böylece anlaşıldı.

SON KULLANMA TARİHİ 18 AY ÖTELENMİŞ

Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibi tarafından ilk gün 16, izleyen 4 gün boyunca da 6’şar tane kullanmaları gereken ilaçlardan alan M.Ç ve Mustafa İnan'dan başka Antalya'da iki kişinin daha son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullandığı ortaya çıktı.

‘TC Sağlık Bakanlığı malıdır, satılamaz’ yazan ve kutunun üzerindeki son kullanım tarihi Şubat 2021 olan orijinal yazı, etiketle Ağustos 2022 olarak değiştirilmiş.

BAKANLIK UYARIYOR AMA

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu ise vatandaşlara günü geçmiş ilaç kullanmamaları için İTS adı verilen bir sistemi kullanmalarını öneriyor.

İTS Mobil son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanımını engelliyor. Sistemi kullananlar ilacın son kullanma tarihi bilgisine kolayca ulaşabiliyor. Bakanlık, kendi sitesinde, “Bu sayede günü geçmiş ilaç kullanımından dolayı oluşabilecek muhtemel problemlerin önüne geçilmektedir” uyarısı yapıyor.

İL MÜDÜRLÜĞÜ; GÜNCELLEME YAPILIYOR

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü ise ortaya çıkan iddialarla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşü savundu:

“Koronavirüste kullanılan ilaçlar bakanlığımız tarafından gönderilmekte, ilaç miat süreleri parti parti takip edilmekte, bu ilaç gruplarına ait testler de dönemsel olarak büyük bir özenle yapılmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda da zaman zaman ilaç miat tarihlerinde güncellemeler yapılmaktadır.

Ülkemizde koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların ruhsatlandırması ve miat belirleme süreçleri Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılmaktadır. İlk kez ruhsat alan ürünlerde bu süre 3 (üç) ay olarak belirlenmektedir. Bu şekilde kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup ürünlerin raf ömürleri stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş, etkinliği olmayan bir ilacın hastalarımıza verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımız kendilerine verilen ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilirler.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Halk
 26 Temmuz 2021 Pazartesi 20:14
Hastaneler tıka basa dolu ozelikle aciller personel yetersiz saatlerce bekliyoruz birde seker gibi pozitif olmasada herkese dağıtılıyor bu ilac milli servet yazıkki birde tarihi gecmis bakanliklar nerde uyuyormu
 A.Rıza ÖZÇELİK
 26 Temmuz 2021 Pazartesi 13:54
Halkın güvenini kaybetmiş bir siyasi parti var Türkiyenin başında, bakalım gittikten sonra neler gelmiş bu ülkenin başına öğreneceğiz.
 Gurbetci
 26 Temmuz 2021 Pazartesi 10:24
Şayet doğruysa yapanların yaptıranların ALLAH cezasını versin.Hiç mi ALLAH korkuları yok bunların.Tarihi değiştirilmiş bu ilaçlar İNŞALLAH değiştirenlerin canlarını yakar.Vicdansızlar.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber