Gün Haber

Antalya Tabip Odası'ndan korona ile ilgili korkutan açıklama

Antalya Tabip Odası, TTB Aile Hekimleri Kolu pandeminin ve aşılamanın güncel sorunları ile yaklaşan 14 Mart Tıp Bayramı hazırlıkları gündemiyle zoom üzerinden geniş katılımlı bir toplantı yaptı.Toplantıya farklı illerden 1. basamak ve Aile Hekimliği Komisyonu'ndan aile hekimleri katıldı.
ABONE OL
Abone Ol
Antalya Tabip Odası'ndan korona ile ilgili korkutan açıklama
Haberler / Sağlık
3 Şubat 2021 Çarşamba 14:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Antalya Tabip Odası'nın 5 kişiyle katıldığı toplantıda yaşanan sorunlar paylaşıldı. Toplantıda tüm illerde benzer sorunlar yaşandığı ortaya çıktı.

'YENİ BİR DALGA' DENİLDİ

Antalya Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, "Yakın süreçte yeni bir dalga yaşanabileceği düşünüldüğünde sayılan önlemlerin hızla alınması ve sorunların hızla giderilmesi gerekmektedir" denildi.

'Basına ve kamuoyuna' başlığıyla yayınlanan açıklama aynen şöyle:

"-ASM lerin fiziki mekânlarının yetersiz olduğu, özellikle pandemi gibi olağan dışı durumlara karşılık verecek olanaklara sahip olmadığı tespiti yapıldı. Bu durumun verilmesi gereken rutin hizmetlerde, özellikle de rutin aşılamalarda, gebe, bebek, çocuk takibi gibi hizmetlerde aksamalar yarattığı, çoğunlukla aynı kapıdan giriş çıkış yapılması zorunluluğunun bulaş riskini arttırdığı ifade edildi.Bu nedenle özellikle yukarıda belirtilen hizmetlerin, sağlam kişi  ve poliklinik hizmetlerinin ayrı zaman dilimlerinde verilmesi zorunluluğunun ortaya çıktığı ifade edildi.

-Aşı lojistik desteğinde sorunlar ve düzensizlikler olduğu alınan randevulara karşılık gelen aşıların ihtiyacı karşılamadığı belirtildi.Bu durumun ise aile hekimi ve diğer sağlık çalışanlarını olumsuz olarak karşı karşıya getirdiği, sözel ve fiziksel şiddet yaşanmasının artmasına neden olacağı,

 -ASM'lere teslim edilecek aşı miktarının önceden bildirilmesinin, bir hafta sonrası için günlük kaç aşı geleceğinin bilinmesinin önemli olduğu belirtildi.Ancak bu şekilde gelecek aşıya göre haftalık açılacak MHRS randevu sayısının düzensizliği ortadan kaldırılabileceği vurgusu yapıldı.

-Sinovac aşı uygulaması prosedürünün ve yaşanan aksaklıkların zaman alıcı olduğu, hemen hemen hiçbir ASM de aynı anda bir kaç kişiyi kapalı ortamda bekletip takip edecek fiziksel imkânın olmadığı,

 -Özellikle personel eksikliği olan ASM'lerin bu dönemde çok sıkıntı çektiği ve biran önce bunun giderilmesi gerektiği,

 - AŞILA programında yavaşlama ve sıkıntıların yaşandığı ileride aşılamanın arttığı zamanlarda yüklenmeye bağlı olarak içinden çıkılamaz hale gelebileceği,  

 -Bugünkü aşılama hızıyla basit bir matematiksel hesap yapıldığında geleceği iddia edilen 50 milyon doz aşıyı (Şu ana kadar 13 milyon doz geldiğini açıklamalardan biliyoruz) yılsonuna doğru ancak tamamlayabileceğimiz,

 -Bilimsel yaklaşımlara göre toplumun en az % 65-70'i olan 63 milyon kişinin aşı olması gerektiği düşünüldüğünde geriye kalan 70 milyon dozun ne zaman uygulamaya konulacağı konusunda Sağlık Bakanlığının mutlaka kesin bir program ortaya koyması gerektiği, konularında katılımcılar hem fikir oldu.

 Yaşanan sorunları en temel kaynaklarından birinin Sağlık Bakanlığının pandemi ve aşılama döneminde şeffaf olmama konusunda ısrarını sürdürmesinin olduğu belirtildi. Ayrıca yönetememezliğin devam ettiği, sürecin yönetimine bünyesinde bulunan ASM, Kamu Hastaneleri ve Özel Sağlık kurumları ve  ilgili meslek yapılanmalarını katmayarak sorunları büyüttüğüne vurgu yapıldı.

Toplantıda genel olarak ifade edilse de Olağan dışı pandemi ortamında zaten oldukça yetersiz düzeyde katkı sunulan maske, eldiven, pamuk ve aşı uygulaması atık kabı  gibi malzemelerin cari giderden karşılayacaksınız diyerek tamamen kesilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulamak gerekiyor. Yakın süreçte yeni bir dalga yaşanabileceği düşünüldüğünde sayılan önlemlerin hızla alınması ve sorunların hızla giderilmesi gerekmektedir.

14 Mart tıp Bayramı için ASM’lerin fiziki mekan ve ekipman personel eksikliğini vurgulayan bir etkinlik yapılması önerildi. Bunun için odamızında şuanda sürdürdüğü anket çalışmasına benzer şekilde pandemi dönemi ASM’lerin fiziki ve personel durum anketini en kısa zamanda tamamlayıp sonuçlarının açıklanacağı vurgulandı.

Tüm meslektaşlarımıza, basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu"

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Nusret
 3 Şubat 2021 Çarşamba 15:15
Renkler ve virüs turizme bağlı, siz boş konuşuyorsunuz Nisan gelsin virüs yıllık izne ayrılır 5 ay

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber