Gün Haber

Akustik Rapor Zorunlu Mu?

Son yıllarda çevresel gürültünün artması ve yaşam alanlarımızın kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri daha fazla fark edilmeye ve günden güne artmaya başladı.
ABONE OL
Abone Ol
Akustik Rapor Zorunlu Mu?
Haberler / REKLAM/ADVERTORIAL
23 Nisan 2024 Salı 15:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bu durum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik" gibi düzenlemeler yapmasına yol açtı. Peki, bu yönetmelikle gelen akustik proje zorunluluğu ne anlama geliyor? Akustik rapor kısaca, yapı ruhsatı almak isteyen yeni binalar için bir ön şart haline geliyor. Ancak, bu sadece yeni binalar için geçerli değil. Mevcut binalarda asgari sınıflandırma sınırını aşmadan bu belgeye sahip olabiliyor. Yani, akustik rapor zorunluluğunu yaşadığımız yerleri daha yaşanabilir kılmak adına atılan yürürlüğe sokulan bir adım olarak görebiliriz.

Akustik Rapor Nedir?

"Akustik rapor, nedir ve ne işe yarar?" diye düşünüyorsanız, aslında cevap oldukça basit. Akustik rapor, bir binanın akustik performansını detaylı bir şekilde analiz eden ve olası iyileştirmeleri belirleyen bir dökümandır. Bu rapor meydana gelen gürültü kirliliğiyle mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Uzman Akustik gibi alanında deneyimli akustik rapor hazırlayan firmalar tarafından hazırlanan akustik raporlar, binanın mevcut durumunu, çevresel etkilerini ve yapılması gereken iyileştirmeleri kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Akustik raporun temel hedefi, gürültünün insan sağlığı ve konforu üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve binaların akustik kalitesini artırmaktır.

Rapor, binanın konumu, yapısal özellikleri, kullanılan malzemeler ve çevresel gürültü kaynakları gibi bir dizi faktörü dikkate alarak hazırlanır. İçerdiği analizler sayesinde, akustik rapor bir binanın mevcut durumunu objektif bir şekilde belgeler ve gürültü ile ilgili sorunların tespiti ile çözümüne yönelik öneriler sunar. Bu öneriler, ses yalıtım malzemelerinin seçimi, sesi emen yüzeylerin kullanımı ve gürültüyü azaltacak mimari düzenlemeler gibi çeşitli teknik iyileştirmeleri içerebilir.

Hangi Yapılar Akustik Raporu Almak Zorunda?

Akustik raporu, modern mimarinin önemli bir parçası haline geldi. Gürültü kontrolü ve ses yalıtımı, sadece konfor değil, aynı zamanda sağlık ve verimlilik açısından da kritik önem taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 31 Mayıs 2019'dan itibaren yürürlüğe giren yönetmelik, akustik raporu ve projeleri bir zorunluluk haline getirdi. Bu düzenleme, gürültünün insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedefliyor. Yönetmelik, buna ek olarak belirli yapı türlerini de bu zorunluluğun kapsamına alıyor. İşte ek olarak bu kapsama dahil olan yapılar:

Kat sayısı 7 ve 7’den fazla olan binalar: Modern kent yaşamında, yüksek binaların akustik kalitesi, sakinlerin konforu için büyük önem taşıyor. Bu sebep ile bir bodrum katı ve çatı arası hariç, kat sayısı 7’den fazla olan konut binaları da akustik rapor alma zorunluluğuna dahil edilmiştir.  

Toplam İnşaat Alanı 2 bin metre kareyi geçen binalar:  Bir diğer akustik rapor zorunluluğuna tabi olan yerler İş yerleri, okullar, hastaneler gibi toplam inşaat alanı 2000 m²'yi geçen 2'den fazla konut dışı yapılardır. Bu yapılar, gürültü kontrolünü sağlamak amacıyla akustik raporu zorunluluğuna dahil edilen yapılar arasındadır.

Özel akustik tasarım gerektiren yapılar: Tiyatro, konferans, konser ve dinleme salonları gibi akustiğin önemli olduğu mekanlar için özel akustik tasarımı zorunlu olması sebebiyle bu yapılarda akustik raporu zorunlu olan yapılar arasına dahil edilmiştir. Bu sebep ile bu yapılar için de akustik rapor büyük önem taşımaktadır.

Yüksek akustik performansı hedefleyen yapı türleri: A veya B akustik performans sınıfını hedefleyen binalar, üst düzeyde ses yalıtımı ve akustik kalite sağlamak adına akustik raporu gereksinimlerini karşılamak ve ellerinde akustik raporunu bulundurmak zorundadırlar.

Belirtilen tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar için de bu rapor zorunluluğu getirilmiş, böylece mevcut yapıların da akustik standartlara uygun hale getirilmesi hedeflenmiştir.

Akustik Rapor Alırken Tercihiniz Neden Uzman Akustik Olmalı?

Akustik raporu alırken, deneyimli ve güvenilir bir partner seçmek, sürecin sorunsuz ve başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Uzman Akustik bu süreçte"akustik uzmanı" sertifikasına sahip profesyonel kadrosu, geniş hizmet ağı ve yenilikçi çözümleri ile bu alanda öne çıkıyor. Yapılarınızın akustik performansını iyileştirmek ve yönetmeliğe uygun hale getirmek için Uzman Akustik, bilgi birikimi ve tecrübesi ile size en uygun çözümleri sunmaktadır. Uzman Akustik ile çalışarak, binalarınızın akustik kalitesini artırabilir ve gürültü kirliliğine karşı etkili bir mücadele yürütebilirsiniz. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber