Gün Haber

AÜ'de 'siyanür ve intihar' konulu konferans

AVRUPA-Akdeniz Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 'Siyanür ve İntihar' adıyla konferans düzenlendi.
ABONE OL
Abone Ol
AÜ'de 'siyanür ve intihar' konulu konferans
Haberler / KAMPÜS
18 Aralık 2019 Çarşamba 14:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Bumin Kağan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Demir, Avrupa-Akdeniz Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nihal Pınar, akademisyenler ve çeşitli fakültelerden çok sayıda öğrenci katıldı. Konferans Dr. Öğretim Üyesi Kemal Demir'in açılış konuşmasıyla başladı.

Avrupa-Akdeniz Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nihal Pınar, mutlu bir yaşam sürmenin her çocuğun, her yetişkinin hakkı olduğunu, hiçbir nedenin beş yaşında bir çocuğun yaşamının siyanür ya da başka bir yolla sonlandırılması eylemini meşru kılamayacağını söyledi. Dr. Pınar, Aristoteles, Immanuel Kant gibi filozofların konuyla ilgili düşüncelerine değinerek, insanın her ne koşulda olursa olsun yaşamak ve yaşatmak konusunda cesaretli olması gerektiğini ifade etti.

Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta ise güncel araştırmalar ışığında; siyanür, majör depresyon, beyindeki nörotransmitter dengesi, beyinde türetilmiş sinir hücresi büyüme faktörü olan BDNF ve çevrenin sinapslardaki mikroyapısal bütünlüğe etkileri gibi konuları örnekler üzerinden anlattı. Prof. Dr. Coşkun Usta, çocukluğun ilk 8 yılını kapsayan erken çocukluk döneminin, beyin gelişiminin temelini oluşturduğuna ifade etti. Yaşam stili, beslenme alışkanlığı, müzik veya spor gibi çevresel faktörlerin gen aktivesi üzerindeki etkilerini epigenetik bir açıdan ele alan Prof. Dr. Usta travmatik deneyimlerin bireylerde uzun dönemli serotonin iletim bozukluğuna yol açtığına değindi.

'İSLAM DİNİNDE HAKSIZ YERE CAN ALMA SUÇU REDDEDİLMEKTEDİR'

Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Bakkal ise istatistiksel veriler ışığında intihar olgusunu sosyolojik ve teolojik bir perspektiften ele aldı. Prof. Dr. Bakkal, toplumsal düzeni yıkmak amacıyla terör eylemlerine karışan, cinayet işleyen ya da yeryüzünde bozgunculuk yapan kişilerin cezalandırmasının hem hukuki hem dini açıdan kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Bakkal, intihar eyleminin hemen hemen bütün filozoflar tarafından onaylanmadığını, masum bir kişinin öldürülmesinin ise tüm insanları öldürmek kadar vahim bir eylem olduğunu dile getirdi.

'İNTİHAR YOK İNTİHARLAR VAR'

Dr. Öğr. Üyesi Hatice Genç de 'İntihar Tipolojisi' başlıklı sunumu ile felsefe, psikoloji ve sosyoloji gibi çeşitli disiplinlerin araştırma konusu olan intiharın çok katmanlı bir olgu olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Dr. Genç intiharın eyleminin ardında yatan nedenler, intihar eden bireylerin ortak psikolojik özellikleri ve intihar türlerini çeşitli örnekler üzerinden anlattı.

'ATLAYACAKSAN ATLA' SUÇ

Son olarak, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalında görevli Arş. Gör. Alp Tolgahan Serttaş intihara teşvik etme, başkasının intihar kararını kuvvetlendirme, başkasının intiharına yardım etme gibi eylemlerin hukuki boyutunu örneklerle mercek altına aldı. Arş Gör. Serttaş, intihar edeceğim diyen kişiye, 'Erkeksen atla' ya da 'Atlayacaksan atla' gibi ifadeler kullanmanın duruma göre intihar kararını kuvvetlendirme anlamı taşıyabildiğini, bu kişilerin cezai sorumlulukla karşı karşıya kalabildiklerini, toplumun bu konularda hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

AVRUPA-AKDENIZ GENCLIK UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI TARAFINDAN 'SIYANUR VE INTIHAR' ADIYLA KONFERANS DUZENLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AVRUPA-AKDENIZ GENCLIK UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI TARAFINDAN 'SIYANUR VE INTIHAR' ADIYLA KONFERANS DUZENLENDI. (NIHAL PINAR) (FOTO:ANTALYA-DHA)

AVRUPA-AKDENIZ GENCLIK UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI TARAFINDAN 'SIYANUR VE INTIHAR' ADIYLA KONFERANS DUZENLENDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber