Gün Haber

'Pitaya Yetiştiriciliği Üzerinde Araştırmalar' projesinin çıktıları paylaşıldı

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nin TÜBİTAK destekli 'Subtropik Koşullarda Sürdürülebilir Pitaya Yetiştiriciliği Üzerinde Araştırmalar Projesi'nin çıktıları, paylaşım günü etkinliğiyle üreticilerle paylaşıldı.
ABONE OL
Abone Ol
'Pitaya Yetiştiriciliği Üzerinde Araştırmalar' projesinin çıktıları paylaşıldı
Haberler / KAMPÜS
29 Aralık 2021 Çarşamba 12:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

AÜ Ziraat Fakültesi tarafından TÜBİTAK destekli 'Subtropik Koşullarda Sürdürülebilir Pitaya Yetiştiriciliği Üzerinde Araştırmalar Projesi'nin çıktılarının paylaşım günü etkinliği düzenlendi. AÜ Ziraat Fakültesi sera alanlarında düzenlenen etkinliğe Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük, proje çalışanları Prof. Dr. Harun Kaman ve Öğr. Görevlisi Lokman Altınkaya, öğretim üyeleri, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kepez İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, tarımsal firma yetkilileri ve üreticiler katıldı.

TROPİK MEYVEYE İLGİ ARTIYOR

Projenin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. Hamide Gübbük, proje çıktıları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Prof. Dr. Gübbük, “Küresel iklim değişikliğinin etkisi ile ülkemizde tropik meyve yetiştiriciliğine ilgi her geçen gün artmaya başlamıştır. Bu durumun etkisi ile Akdeniz Bölgesi'nde bazı mikroklima alanlarında muz ve avokado dışında passiflora, pitaya, mango, guava, longan, litchi, karambola gibi türlerin yetiştiriciliğine ticari olarak başlanmıştır" diye konuştu.

PİTAYANIN SU TÜKETİMİ AZ, VERİMİ FAZLA

Küresel iklim değişikliği sıcaklık yönünden bazı avantajlar sağlamasına karşın, sürdürülebilir su kaynaklarının kullanımı yönünden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de ilerleyen yıllarda bazı problemlerle karşılaşabileceği öngörüsünün altını çizen Prof. Dr. Hamide Gübbük, “Bu problemlerin çözümüne karşı şimdiden gereken hassasiyetin gösterilmesi, nispeten daha düşük su tüketimine ihtiyaç gösteren türlerde bile suyun optimum düzeyde kullanımı ile ilgili bilimsel çalışmalara önem verilmesi elzem gözükmektedir. Bu hipotezden yola çıkılarak yürütülen projemizde, su tüketiminin muz ve avokado gibi türlere göre daha düşük olması, dikimden bir yıl sonra verime yatması, her yıl düzenli ürün vermesi, getirisinin nispeten yüksek olması ve yetiştiricilikte işçilik masraflarının düşük olması nedeniyle tür olarak pitaya seçilmiştir" ifadelerini kullandı.

SULAMA SİSTEMLERİ DENENDİ

Pitayada değişik terbiye sistemleri ve farklı sulama rejimlerinin verim ve kalite ile derim sonrası fizyolojileri üzerine etkilerinin araştırıldığını belirten Prof. Dr. Hamide Gübbük, “Bu kapsamda yürütülen projede, terbiye sistemi olarak direk, T ve ters U olmak üzere 3 farklı terbiye sistemi denenmiştir. Sulama rejimi olarak ise kontrol (buharlaşmanın yüzde 100'ünün uygulandığı sulama rejimi) dışında 3 farklı kısıntılı sulama rejimi (buharlaşamaya göre suyun yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 75 olarak uygulandığı sulama rejimleri) denenmiştir. Proje sonucunda, amaç ile bağlantılı olarak verim, kalite ve derim sonrası fizyolojisi açısından, en uygun sulama rejimi ve terbiye sistemi ortaya konmuştur" şeklinde konuştu.

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ZIRAAT FAKULTESI'NIN TUBITAK DESTEKLI 'SUBTROPIK KOSULLARDA SURDURULEBILIR PITAYA YETISTIRICILIGI UZERINDE ARASTIRMALAR PROJESI'NIN CIKTILARI, PAYLASIM GUNU ETKINLIGIYLE URETICILERLE PAYLASILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber